Kdo smo

Kajžica je skupnost montessori, ki nudi otrokom in družinam podporo pri vzgoji, izobraževanju in samospoznavanju  v namenskem, strokovnem in sočutnem okolju in duhu pedagogike montessori.

Predšolskim otrokom nudi celodnevno varstvo, tedenske montessori urice in delavnice. 

Otrokom, ki se šolajo na domu nudi dnevno vključenost v skupnost s podporo pri učenju ter popoldanske aktivnosti. 

Starše in družine podpira s svetovanjem, izobraževanjem in materiali. 

Povezuje se tudi z drugimi pedagogi montessori in skupnostmi in z njimi deli znanje, izkušnje in omogoča dostop do materialov.

 

Vse to počnemo z namenom sooblikovanja delavnega, ljubečega in raziskovalnega vzdušja, ki otroke in odrasle spodbuja k odgovornemu, trajnostno naravnanemu, nenasilnemu in povezovalnemu odnosu do drugih ljudi in sveta, z zavedanjem povezanosti in soodvisnosti vsega živega. Otroke spodbujamo v razvoju zdrave ambicioznosti, procesov samospoznavanja, vključenosti, samonadzora ter avtentičnega, spoštljivega in povezovalnega izražanja. S svojim delom želimo doprinesti k boljšemu jutri.

Naša Ada je tista sila, ki z nežnostjo in odločnostjo bdi nad našo Kajžico. V življenju zna tako uživati kot garati. Rada diha s polnimi pljuči, rada ima stvari urejene, delo opravljeno, odnose lahkotne in pretočne, otroke vesele, sodelavke sproščene. Potem se tudi sama sprosti, odklopi in uživa. Ada svojo ljubezen do različnih športov in sproscenosti v svojem telesu prenaša tudi na otroke. Rada raziskuje meje našega dojemanja in prebira knjige, ob katerih poglablja svoje razumevanje sebe in sveta. Največ ji pomenijo pristni, iskreni odnosi, za kar s svojim zgledom skrbi tudi v Kajžici.

učiteljica športne vzgoje, pedagogija montessori 3-6, mama osnovnošolki in predšolskemu otroku

Naša Ajda je knjižni molj in ljubi mir, duša pa ji zaigra tudi kadar prime v roke kvačko ali ko se loti peke slaščic. Že od otroštva v njej zori ljubezen do pisane besede, pripovedništva, ljudskih pesmi in ljudskega odra, kjer se preizkuša kot poustvarjalka. Nekaj let se je poglabljala v področje kemije, po rojstvu hčerke pa se je preusmerila v študij pedagogike. Uživa v pripravljanju novih materialov za kravžljanje otroških možganov. Sodeluje pri snovanju pedagoških priročnikov Zmagujemo z vrednotami in kot gostujoča kolumnistka objavlja prispevke o starševstvu.

avtorica člankov o vzgoji in izobraževanju, pedagoginja montessori 0-6, predavateljica, mama dvema osnovnošolcema in predšolskemu otroku

Naša Marša je zaljubljena v življenje, glasbo in Afriko. Po prepričanju je veganka, po duši plesalka, po srcu pa jezikoslovka. Ti trije tokovi jo vodijo, ko na svoji neobičajni življenjski poti krmari med prevajanjem, vzgajanjem, poučevanjem, podjetništvom in prostovoljstvom. Je neumorna iskalka novih znanj. Navdihujejo jo odnosi, komunikacija in vzgoja za mir. Kadar odkrije svoje strasti, se zapre v sobico in študira. 

anglistka, pedagoginja montessori 0-12, v postopku certifikacije za trenerko nenasilne komunikacije, avtorica knjige Dao v kuhinji, predavateljica, mama dvema predšolskima otrokoma

Naša Tjaša je zrasla ob poslušanju pravljic in jazza, kar je bogatilo in širilo njen notranji svet. Domišljijski svetovi in čarobnost narave jo spremljajo in navdihujejo v raziskovanju alternativ na vseh področjih, ob tem pa ustvarja čudovite umetnine - ilustracije, poslikave in lutke. Izkušnja materinstva jo je globoko spremenila in poklicala na pot pedagogike montessori. Tjaša je umetnica, prostovoljka v eko vaseh, iskalka odgovorov in lepote. Zna prisluhniti šepetu vesolja in se ne ustraši pogledati življenju v globine, ki jih zaznava redkokdo. Nikoli se ne zadovolji s polovičnimi odgovori.

modna oblikovalka, ilustratorka (Dao v kuhinji, Drevo imen, poslikava levjega habitata v ZOO Ljubljana), pedagoginja montessori 0-6, mama osnovnošolcu

Mili je naša desna roka. Je ljubiteljica hribov in potovanj. V družbi je vedno vedra in nasmejana. S svojimi zgodbami navdušuje male in velike. Naše otroke je vzela za svoje, oni pa njo. Najraje se vsi skupaj stisnejo na kavč in berejo, se odpravijo na potep v gozd ali pa se umirijo ob ustvarjanju.

delavnice v Stolpu, gozdna varuška, (v izobraževanju za pedagoginjo montessori)